dijous, 30 de març del 2017

Setmana 7 (Retrat d'un bust)

Al començament de la sessió, com sempre, el que hem fet ha estat la posada en comú dels paisatges de l’altra setmana i s’han comentat una mica.

A continuació, s’ha explicat la pràctica de la setmana que és un dibuix al natural de la segona part del cos més difícil de dibuix, el rostre, és a dir s’havia de fer el retrat d’un bust, com els de l'artista del dia, Pablo Picasso.

Primer de tot, abans de començar a dibuixar, s’ha parlat sobre les proporcions del cos per poder configurar bé el retrat. Per això, s’ha de tenir en compte que el cap és com un ou a l’inrevés, els ulls estan a la meitat del cap i la distància entre ells sol esser de la mesura d’un ull, l’amplada del nas va alineada amb el llagrimall i, els extrems de la boca van alineats amb les pupil·les.  Com sempre, el més important és veure tan els espais negatius com els positius.

Però, així i tot, també s’ha de saber que hi ha diferents tipus de retrats com el de front, el de perfil i el de tres quarts. Després de conèixer aquests tipus de retrats se n’ha hagut de triar un per dibuixar-lo.

Nosaltres, per poder fer el retrat bé, primer hem hagut d’utilitzar la tècnica de Betty Edwards del visor per anar perfilant el rostre del company o companya i després poder-ho passar a paper i fer els retocs.

Personalment, consider que és difícil fer un retrat, sobretot si no se n’és un expert, perquè cada persona té una cara característica seva, és a dir que ningú té la mateixa forma del nas, dels ulls, de la boca, del cap, etc. Per això, quan he hagut de dibuixar els ulls se m’ha complicat el dibuix ja que o els feia molts grans, o molt petits, o molt oberts, o molts tancats, etc. Així mateix, la barbeta també m’ha resultat una mica difícil perquè va lligada al coll i tampoc em sortia amb les mesures que tocaven.


La meva opinió és que fer aquesta activitat amb nins de fins a 11 anys és una mica difícil ja que els companys que són retratats han d’estar molt quiets i no es poden moure fins que s’ha acabat de dibuixar el seu retrat. Així mateix, pot ser una activitat molt divertida per fer amb ells ja que poden veure els resultats i que els hi faci gràcia o també en lloc de fer un retrat exacte fer un retrat abstracte.